Delegace předsedy Senátu Jordánska navštívila Sněmovnu

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny, kterého jsem členkou, přijal tento týden delegaci předsedy Senátu Jordánského hášimovského království. Jednalo se o poměrně početnou delegaci, v níž byli vedle zmíněného předsedy Senátu také členové šesti senátních výborů.

Už tradičně patřila k nejzávažnějším tématům společných jednání izraelsko – palestická otázka, tentokrát navíc v kontextu nedávného kontroverzního prohlášení izraelského premiéra Benjamina Netanjahu. Ten veřejně deklaroval, že pokud jeho strana Likud vyhraje příští týden parlamentní volby, anektuje strategicky významnou část okupovaného Západního břehu Jordánu.

Osobně bych ráda tohle silné prohlášení považovala za předvolební kampaň, s ohledem na znalost regionu ho nicméně nelze brát na lehkou váhu. Kdyby totiž Netanjahu svůj slib po volbách opravdu splnil, zničilo by to zřejmě jakoukoliv šanci na mír v této oblasti.

Milým překvapením pro mě naopak byla dohoda s členkou delegace, paní Doha Abdelkhaleqz z Výboru pro ženské záležitosti jordánského Senátu, o další spolupráci na poli podpory žen v politice a exekutivních pozicích.

Jordánsko je v regionu Blízkého východu politicky stabilní zemí, která je však bohužel zatížena náporem uprchlíků – stabilně těch palestinských a v posledních letech i syrských. Česká republika poskytuje na místě významnou pomoc, a to zejména prostřednictvím humanitárního programu MEDEVAC.

I přes veškeré problémy má nicméně Jordánsko pro nás velký obchodní potenciál, dlouhodobě se proto snažíme zlepšit obchodní bilanci mezi oběma zeměmi. Věřím, že obdobná setkání tomu mohou jen pomoci.